2017. március 24., péntek

Extrém koraszülöttem - Életben maradni bármi áron

Évente kb. 1500 koraszülött jön világra 1000 grammos súly alatt Hazánkban. Ők az extrém súlyos koraszülöttek. Minden babát aki életképes és akárhanyadik hétre is születik, az orvosok kötelesek megpróbálni életben tartani.Így lehetséges,hogy a 21. hétre született 350 grammos Áron története rögtön megfogott.

Hány gramm az élet? Az enyém épp 600 gramm volt...

Ott feküdtem a kórházi ágyamban és örült módra kerestem,hogy mennyi esélye lehet a gyermekemnek az életben maradásra. Végül az nlc oldalán találtam egy cikket a már említett Áronról. Ő is ugyanott született, mint az én Áronom és ma egy egészséges nagyfiú már. A könnyeim potyogtak és próbáltam egy jelnek felfogni. Úgy voltam vele, ha a majdnem feleakkora kisfiú megcsinálta, akkor az enyém is elég erős lesz hozzá.

Az első 3 nap a legkritikusabb, majd az első 2 hét és így tovább... Sorolták az orvosok,hogy milyen szövődményei lehetnek a koraszülésnek, illetve ,hogy Áron 4 héttel volt kisebb, mint amekkorának kellett volna. A méhemben elkezdett sorvadni, így a fejecskéje jóval nagyobb maradt mint a teste. A kis testük mindig az agyat sorvasztja legutoljára, ez az igazi életben-maradási ösztön!
Születésekor én el voltam altatva, így nem tudom milyen hangja lehetett, de azt mondta az apja,hogy felsírt amikor kiemelték belőlem. Az altató ugye rá is hatással volt még a testemben.
A lehető leggyorsabban megpróbálták levenni a köldökzsinór vérét, mivel szerettünk volna őssejtezni, de muszáj volt neki visszafecskendezni, mert nem volt jó állapotban. Gyors transzfúzió és rögtön lélegeztetőre került, egyből vitték a NIC-re.
Már az első napon tudtuk,hogy a Botallo vezetéke http://koranerkeztem.hu/koraszulottseg-kerdesei/korababa-betegsegek/botallo-vezetek/ nem záródott be. 
Amitől félhettünk az a légzési elégtelenség, keringési zavar, amit okozhat elsősorban. Gyógyszeres, illetve műtéti segítséggel tudják zárni ezt a vezetéket. Szerencsére spontán pár nap alatt bezáródott neki.
Az első 3 napban nem kapott anyatejet, majd a 4. napon már az én tejemet fogyaszthatta ( itt 1-2 grammra kell csak gondolni ), szerencsére jól fogadta, sikerült megemésztenie. Ez még az előtej (kolosztrum) volt, a koraszülő nő teje sokkal vitamindúsabb, laktatóbb és annak megfelelően változik a tej minősége ahogy a babának szüksége van rá. 
Nem történt bélelhalás vagy más borzalom, ami ilyenkor előfordulhatott volna.
Az első napokban az agyvérzés nagyon gyakori ezeknél a piciknél, szerencsére mi megúsztuk.
A 4. napon már csak légzéstámogatást kezdett kapni, szülés előtt kaptam tüdőérlelőt és volt ideje hatni, illetve azokban a hetekben amikor nem hízott már a hasamban a kis tüdeje attól még fejlődött. Késő délutánra besárgult és UV fény alá került. Aznap érhettünk hozzá először az apjával az inkubátoron belül, persze alapos kézmosás, sterilizálás után.
3 napig volt az UV alatt, ez idő alatt szépen fogadta a tejemet.Illetve már nem csak háton, hanem hason is altatták.
A koraszülöttek általában ugyanúgy fogynak az első napokban, mint az időre született babák, majd csak a 2. hét végére szokták visszanyerni a születési súlyukat.
A 7. nap végére lekerült az UV fény alól és pár óráig egész szépen lélegzett szinte egyedül.Végre rendesen megcsodálhattam a vonásait és megfigyelhettem a kis teste minden szegletét. Borzasztóan vékony volt a bőre, szabad szemmel láttam ahogy dobog a szíve ! A speciális koraszülött pelenka is felért a hónaljáig. Engem aznap hazaengedtek a kórházból, már nem kellett az intenzív ellátás.

A 8. napon pedig eljött az első méricskézés ideje. Áron nagyon életben akart maradni ! Más fogyott, ő pedig több mint 200 grammal volt nehezebb a születési súlyánál. 
Innentől már éreztem, hogy végre elhihetem,hogy minden rendben lesz.

Ha tetszett ez a bejegyzés akkor olvasd el a szülésem történetét:
http://hellpbabamszuletett.blogspot.hu/2017/03/anya-lettem.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anya lettem - Koraszülésem története

Izgalmas várandóságból hamar édes teher lett,majd borzasztó félelem lett úrrá rajtam. 3 napja vártam a szülőszobán 2 óránként,hogy közöljék...