2017. december 19., kedd

Pár gondolat a hármas ikrek édesanyjának sajnálatos haláláról

Debrecenben egy hajdúszoboszlói édesanya életét vesztette. Lehettem volna én is,feltépte a sebeimet minden mondat , amit olvastam. 
Mi is történt?A Klinikai Központ hivatalos közleménye szerint:" Az édesanyát a szülést követően a HELLP szindróma súlyos vérzéses szövődményével, véralvadási zavarral kezeltük. Állapotát átmenetileg sikerült stabilizálni a szülőszobai műtőben, majd néhány órával később nehézlégzéses és mellkasi tünetekkel járó hirtelen rosszullét állt be, a keringés leállásával. A Klinikai Központ munkatársai azonnal megkezdték a kismama újraélesztését, csatlakozott hozzájuk a FőnixMed speciális resuscitatiós teamje is. Keringését átmenetileg sikerült újraindítani, de a további 50 perces komplex szakszerű ellátás ellenére elvesztettük az édesanyát."

HELLP szindróma nem tartozik a bejelentésre kötelezett betegségek közé, sőt BNO kóddal sem rendelkezik Magyarországon ! 

Amikor például a saját orvosom szólt,hogy ha a vérnyomásom rendetlenkedik akkor rögtön szóljak, de egy szóval se hallottam,hogy a HELLP-et említette volna bárki is a környezetemben, toxémiáról még hall is az legegyszerűbb kismama is, de a HELLPről?A HELLP-es kismamák halálozási aránya kb. 20%, ami valljuk be nem kevés.Sajnos úgy érzem,hogy nem lett volna ebből hír, ha nem hármasikreknek ad életet a halála előtt az édesanya. A nagy médiafigyelem,most mindenképp jól jöhet,hogy sok-sok nőtársam életben maradhasson azzal,hogy egy kicsit jobban figyel magára.

Ha várandós vagy és az alábbi jeleket tapasztalod magadon akkor irány az orvos:


  • ·         Fejfájás
  • ·         Hányinger / hányás / emésztési fájdalom étkezés után
  • ·   Hasi vagy mellkasi nyomásérzékenység és a jobb felső felső oldalán a fájdalom (a máj  felfúvódás)
  • ·         Váll fájdalom vagy mély belégzés közben fellépő fájdalom
  • ·         Vérzés
  • ·         Látászavarok
  • ·         Vizesedés

http://maternity.hu/cikkek-irasok/a-hellp-szindroma
http://anokert.hu/preeklampsziaval-kapcsolatos-kerdesek/

Saját példám: Hét közben sokat hánytam, szombaton folyamatosan fájt a bal bordaívem. Mindenki azt mondta,hogy biztos rossz helyen rugdos, vettem egy fürdőt majd pár óra alatt jobb lett.Másnap délután újra kezdődött a fájdalom, vérnyomásom ingadozott, én próbáltam sokat lenni a kádban hátha enyhülnek a fájdalmak.12 órás szenvedés után közöltem hajnali kettőkor, hogy már most hívunk egy taxit és menjünk a kórházba ahol a magándokim dolgozik.
A Szent Margitban az ügyeletes doktornő közölte, hogy nem igaz, hogy nem tudtam volna még pár órát szenvedni, a terhesség ilyen. Tűrni kell ! Aznap beléptünk a 28. hétbe. Az ultrahangon még mindig a 24. hetes méretek mutatkoztak. Gyors vérvizsgálat és vizelet majd kiküldtek, hogy várjak. 1,5 órát várakoztam olyan fájdalmakkal,hogy 2 percnél tovább ülni nem tudtam.Majd behívtak és odatolták a papírjaim,hogy át kellene menni egy másik kórházba,mert ott van koraszülött intenzív.Már telefonon lebeszélte, így már várnak. Kérdezte a dokinő mivel jöttünk, van-e velem kísérő. Hát az apukával taxival jöttünk-feleltem.Közölte,hogy hívjunk egy másik taxit és induljunk azonnal, hamarabb átérünk mintha ő rendelne egy sürgősségi mentőt. 
A papírokkal a kezemben csak a liftben szembesültem a diagnózissal,taxi gyorsan odaért így száguldottunk az I-es Női Klinikára. A szülőszobán kellett jelentkeznem. Soha sem hallottam előtte a HELLP szindrómáról.
Az apuka se jöhetett be velem a szülőszobára, egyedül voltam és féltem. Elvégezték újra ugyanazokat a vizsgálatokat,mint 2 órája. Nem mondott senki semmit, az adatfelvételnél kérdeztem, hogy mégis most mi történik. A hölgy közölte - Önök ebből a kórházból már csak kettőben mennek haza!
Ekkor már kórházi hálóingben voltam. Egy fiatal nővér közölte, hogy most intenzív megfigyelésre kerülök aztán az eredményeimtől függ mikor kell kivenni a babát.
https://hellpbabamszuletett.blogspot.hu/2017/03/miert-nem-no-hasam.html
https://hellpbabamszuletett.blogspot.hu/2017/03/anya-lettem.html

Ha megszeretnéd osztani a saját Hellp-es sztorid vagy koraszülött babád van, nyugodtan keress meg! E-mail: szilviaraska@gmail.com

2017. április 10., hétfő

PICi futás a korababákért

koraszülött, koraszülöttek, koraszülött ellátás, koraszülött egyesület
A Kenguruzás világnapja (május 15.) alkalmából a Melletted a helyem Egyesület immár második alkalommal kenguruversenyt hirdet a Koraszülött Intenzív Centrumok (PIC) között.
A 2017-es Kenguruversenyt április 22-én az Óbudai Futónapon a 10:30-kor induló Családi Futam startpisztolya indítja el. A verseny 2017. május 15-én éjfélkor zárul.

A kengurumódszer, melynek lényege a bőr- bőr kontaktus létrejötte az édesanya vagy az édesapa mellkasán, elengedhetetlen a legapróbb koraszülött babák kiegyensúlyozott fejlődéséhez. A számukra rendkívül fontos nyugodt és  biztonságos helyzeten túl, számos pozitív élettani hatása révén, az egyre fejlődő technikai feltételek mellett, a legjobb módszere az őket fenyegető súlyos szövődmények megelőzésének, így a tüdőbetegség, a fertőzések kivédésének. Ez utóbbiban az anyatejnek van jelentős szerepe, melynek mennyisége egyértelműen emelkedik a kenguruzva töltött órák után.
Fantasztikus versenyt zártunk 2016-ban. Az Egyesületet is meglepte a résztvevők száma és a verseny népszerűsége. Az ország 20 PIC-éből 11-en csatlakoztak a versenyhez, 57 PICi kenguruzó baba élvezte szüleinek kényeztető ölelését és gyógyult karjaikban.
Kérjük segítsd követeinket, hogy az ezévi verseny győztesei között minél több, a komfortos és kényelmes kenguruzáshoz elengedhetetlen kenguruzószéket tudjunk szétosztani. A Kenguruverseny fővédnöke és futókövete: Dr. Schill Beáta Kengurumama, Aranyanyu
Egy szék ára: 60.000 Ft
Összegyűjtendő adomány 600.000 Ft


Ha megszeretnéd osztani a saját Hellp-es sztorid vagy koraszülött babád van, nyugodtan keress meg! E-mail: szilviaraska@gmail.com

2017. április 2., vasárnap

Alexandráék története 28.hét 700 gramm

Alexandra babája az egyik legcsaládbarátabb PIC-en töltött több, mint 2 hónapot.A kecskeméti megyei kórház PIC részlege nyerte meg azt az országos versenyt, amelyet a Melletted a helyem Egyesület hirdetett a kenguruzás módszerének népszerűsítése érdekében.Egy hét leforgása alatt vizsgálták, melyik PIC részlegen kenguruznak – azaz pihentetik mellkasukon babájukat – a legtöbb ideig az édesanyák. Kecskeméten május 9-15-ig összesen 7477 perce, vagyis 5 nap, 4 óra és 37 perc volt a „kenguru idő”.A legújabb kutatások szerint a korai bőrkontaktus és az,hogy hagyják a szülőket kivenni a koraszülött gondozásából segít a picik gyorsabb felépülésében.
Maja 2 évvel ezelőtt került ide, íme az ő történetük:


2015 május 8.-án született Maja babám, már az 5. hónapban tudtuk hogy nagy valószínűséggel korábban fog jönni, nem akart hízni, és áramlásvizsgálatra jártam hetente egyszer, majd 2 naponta.A flowmetria vagy más néven áramlásmérés a magzati keringés mérésére szolgál. Csak indokolt esetekben végzik el ezt az ultrahang vizsgálatot.Az áramlásmérés során azt vizsgálják, hogy az anyaméhet ellátó erekben, a köldökzsinór artériájában, a magzati hasi aortában (nagyverőérben) és az agyi erekben mért értékek alapján a magzat oxigénellátása, a méhlepény működése megfelelő-e. Azon a napon is amikor megszületett a kislányom is ultrahangra mentünk. Előtte már 1 hete tejszerű volt a vizeletem, megemelkedett a vérnyomásom, görcsölt a hátam. Már nem engedtek haza. Épp beléptem a hetedik hónapba,úgyhogy így is majdnem 2 hónapot ráhúztunk. Kaptam tüdőérlelő injekciót,majd NST-re tettek, ott már látszott hogy baj van. Ekkor már HELLP-es voltam, vittek a műtőbe, sürgősségi altatásos császárral megszületett a Picink. 1200 grammra saccolták előtte, de csak 700 gramm volt, majdnem fele akkora volt, mint amekkorát vártunk. 6/7 Apgarja volt, de nagyon erős kisbaba volt.6 órát volt gépen, aztán 6 napot légzéskönnyítőn, utána elég nehezen indult meg a súlya.Sajnos nem szoptathattam, ill. 2-szer adtam tejet aztán elapadt, így nőitejjel, majd tápszerrel lett etetve.Végül 2 hónap 3 napot volt kórházban Kecskeméten a Megyeiben. Szuper a koraszülött ellátás, a Főorvos pedig a végletekig kedves, a szívén viseli minden baba sorsát. 2 kg 50 dkg-mal hoztuk haza...Hát ez a mi történetünk, hála Istennek erős kislány nem beteges.Nincs visszamaradás, kicsit kancsalított amit kezeltünk, természetesen járunk utógondozásra. Minden rendben csak kicsi a súlya, mert eleven örökmozgó, kb. 8 kg most lassan 2 évesen.


Ha megszeretnéd osztani a saját Hellp-es sztorid vagy koraszülött babád van, nyugodtan keress meg! E-mail: szilviaraska@gmail.com

2017. április 1., szombat

Evelinék története 34. hét 2650 gramm

Evelin az elsők között jelezte,hogy szívesen megosztaná a HELLP-es sztorijukat. Első babájuk Szimonetta, mára 8 hónapos nagylány, lehet egyedüli gyermek marad,hisz Evelinben is mély nyomott hagytak a történtek. Következzenek hát az ő szavai:
23 évesen  már 6 éve együtt voltam a párommal közben az esküvőre is sort kerítettünk, majd sikerült megfogannia a kislányunknak, akit nagyon vártunk.A terhességem teljesen normális volt, semmi rosszra nem gondoltam egészen a 30. hétig amikor is  egyik reggel úgy ébredtem, hogy véreztem. Nagyon megijedtünk, kihívtuk a mentőt. Azonnal vittek is a megyei kórházba vizsgálni. Nem találtak semmit kis baktériumon kívül, erre kaptam antibiotikumot meg vitaminokat, majd 5 nap után hazaengedtek. Próbáltam vigyázni magamra, sokat pihentem. 34 hetesen mentem a 35 hetes ultrahangra, mert az orvosom utána 2 hét szabadságra ment és mondta, hogy a múltkori miatt inkább előbb menjek, nehogy gond legyen. Utólag kiderült ez volt a mi nagy szerencsénk. Az ultrahang előtt már elkészült a laboreredményem, már látta az orvos,hogy valami nem stimmel. Nagyon megemelkedett a májenzim meg magas volt a vérnyomásom, egyedül fehérje nem volt a vizeletemben. Másnap ismételt labor, az még rosszabb eredményt hozott, majd ismét a megyei kórházba kötöttem ki, ott már úgy emlegettek, hogy a HELLPes anyuka.
Hihetetlen volt, fel se tudtam fogni mi történik hisz az első babám. Annyit mondtak, hogy azonnal megyünk a műtőbe, császármetszés lesz. Csak egy hajszálon múlt, hogy ne keljen elaltatni, de végül az gerincérzéstelenítésnél maradtak az orvosok. 
Végül a kislányom 34.hétre 2650 grammal és 51 cm-rel született 2016.07.29-én. Korához képest szép méretekkel.Szerencsénkre egészséges volt, de mondták hogy nagyon nagy szerencsém volt, hogy időbe észrevette az orvosom, illetve hogy 34. hétnél jött elő a HELLP. Bár sürgős műtét volt, de az első pillanatot nem vonták meg tőlem. A mellkasomra tettem és persze ott megszűnt a világ. Utána több, mint 24 óra eltelt ,mire újra láttam, mert nem engedtek egyedül lépcsőzni/ liftezni, a család meg csak másnap este tudott jönni a távolság miatt. 2 nap után mellre tehettem, viszont az etetéseket 45 percre maximálták.
Szimonettának csak kissé ödémás volt a szeme, napokig ki se nyitotta, Még néhány napig infúziókat kapott.Engem 5 nap után hazaengedtek, majd átmehettem az anyaszállóra,hogy el tudjam látni a kislányom.Csak 3 napot volt a PIC-en koraszülöttsége ellenére, majd 10 nap után haza is jöhettünk. Azóta is jól fejlődik a mára már 8 hónapos zsivány kislányom és én nagyon szerencsésnek érzem magam sokkal nagyobb baj is lehetett volna.

Ha megszeretnéd osztani a saját Hellp-es sztorid vagy koraszülött babád van, nyugodtan keress meg! E-mail: szilviaraska@gmail.com

2017. március 30., csütörtök

Napok a szülőszobán

Hétfőn hajnalban a Szent Margit Kórházból taxival körülbelül fél óra alatt jutottunk az 1-es Női Klinikára, ahol rögtön a szülőszobát kellett keresnünk. Apukára rázárták az ajtót, engem pedig kértek,hogy azonnal vetkőzzek le,megvizsgálnak, illetve gyorsan adjak egy vizeletmintát. Ezután kérték,hogy már csak a SOTE-s hálóinget öltsem magamra és szemben felveszik az adataim. Az adatfelvétel alatt érdeklődtem meg,hogy mégis mi ez a betegség amivel itt tartanak, még mindig nem volt teljesen tiszta,hogy most mi is történik velünk.
 "Innen már csak kettőben jönnek ki !"- mondata a hölgynek nagyon megijesztett. Ezután a nővérpulthoz legközelebbi szobához vezettek. Lefeküdtem,az infúziók egymást érték, Áron kapott tüdőérlelőt,kaptam gyógyszert a vérnyomásomra illetve vér és vizelet vizsgálatok voltak soron. A hasamon 0-24-ben ott volt a CTG. Beengedték a párom, aki ez idő alatt hazaszáguldott a kórházi csomagomért, majd amennyit tudott velem volt. Áldottam is az eget,hogy volt annyi eszünk,hogy a 20. hét környékén összepakoltuk a kórházi felszerelésem a szüléshez.

Érdekes hely volt, 3 elkülönített vajúdórész  illetve egy fürdő/wc, valamint a gyógyszeres sarok ahova a megszületett babákat hozták ordítva ellátni, esetenként az apukának odaadni. Az újszülöttek miatt a villany mindig égett, éjszaka is, hisz folyamatosan születtek babák.
Az egyik ágyon viszonylag sokáig mellettem volt valaki, de hosszú órák teltek el, mire egyáltalán kommunikálni tudtunk egymással. Tudtam,hogy vele is nagy baj lehet ha intenzív megfigyelésen van ő is. Azt akkor nem gondoltam volna,hogy innentől kezdve minden nap találkozni fogunk a babáink miatt még hosszú-hosszú ideig. A harmadik ágyon folyamatosan váltották egymást az emberek.Mivel feküdtem és el voltunk választva, így csak fél füllel hallottam kivel mi történt.Volt egy lány akinek mind a két babája meghalt., ő maga pár nap alatt rendbe jött testileg az intenzív császáros őrzőben. Egy másikat a terhespathológiáról hoztak le, mert már nagyon unta,hogy hetek óta ott fekszik és azt állította és imitálta,hogy elfolyt a magzatvize és arra várt,hogy hátha megcsászározzák, de persze lebukott,hogy semmi baja. Vele később 1 napra egy szobába kerültem, ekkor is folyamatosan arra játszott,hogy ki kelljen venni a babát. Naphosszat lépcsőzött, járkált ki cigizni, de csak nem engedték ki. A szülésem után hetekkel boldogan közölte a folyosón, amikor én arra vártam,hogy beengedjenek a NIC-re,hogy végre programcsászárral kivették a babát és teljesen egészségesen egy majd 3 kilós babát szült. Ekkor nagyon igazságtalannak éreztem,hogy ő mindent megtett,hogy ő kiűzze magából a gyermekét és mégis egészséges gyereket szül, én meg vigyáztam rá és mégis az intenzívre kell járnom hozzá. A többiek akik oda kerültek csak pár órát töltöttek ott a mellettem lévő ágyon, legtöbbjüknél magzatburok leválás volt a probléma.
A nővérkék alig néztek rám, maximum annyit közöltek,hogy most mit fognak csinálni. Különösebb nyomot nem hagytak bennem, jó volt,hogy az egyik leányzó onnan származik ahonnan mi a párommal, így kicsit úgy éreztem jobban figyel rám.Mivel oktatókórház sokszor jöttek hallgatók benézni például a vizitre, egyetlen nagyon szürreális élményem volt, ami most is még kísért. Jött egy doki köszönt, közölte a nevét, majd azt,hogy húzzam fel a lábaim. Oké, hát gondoltam megvizsgál. Igen, nem is akárhogyan. Megjelent kb. 15 orvostanhallgató közben, a nővérke pedig egy liter kancsó vízzel, a doki szó nélkül odalocsolta a lábam közé és manuálisan megvizsgált. Közölte,hogy rendben és továbbment, még a főleg külföldi orvostanhallgatók egy része bámult rám, alattam minden tiszta víz volt, én meg csak azon gondolkodtam,hogy ez most mi volt?! Hosszú percek teltek el mire alám raktak egy tiszta lepedőt, én pedig úgy éreztem,hogy most azonnal felkelek és elviharzok innen. Előtte is és utána is vizsgáltak manuálisan, de egyiknél sem éreztem azt, mint ennél a dokinál,hogy teljesen egy bábúként kezel. Csak azt sajnálom,hogy a nevét nem jegyeztem meg.
A szülőszobán a legnehezebb dolog mégis az a sok újszülött volt, mindegyik nagy volt és egészséges. Ordítottak, sírtak, én pedig belül sírtam és abban se voltam biztos,hogy én a saját babámat látom-e majd élve. 
Próbáltam pihenni, de nem ment. Enni nem kaptam napközben,hisz nem lehetett tudni,hogy mi lesz. A cukrom nézték folyamatosan ettől függetlenül. Este ehettem és lezuhanyozhattam, aztán megint visszakerültem infúzióra. Alvás közben instabil volt Áron szívverése,de kapott cukrot, ami segített.Másnap délelőtt megint zuhanyozhattam, de enni megint nem kaptam.Elküldtek áramlásvizsgálatra, a magzatvíz kevesebb volt, illetve Áron se kapott elég tápanyagot, rossz volt az áramlás. Aludni kb. 36 órán át nem tudtam, amikor sikerült akkor is csak már a brutális fáradtságtól.A harmadik napon délután átmehettem a terhesosztályra.

Ha megszeretnéd osztani a saját Hellp-es sztorid vagy koraszülött babád van, nyugodtan keress meg! E-mail: szilviaraska@gmail.com

Csilla kalandos szülése Ausztriában II. - Avagy,hogyan lett 1360 helyett 980 grammos Lili

Sokan voltatok kíváncsiak,hogy mennyivel másabb HELLP-esnek lenni külföldön. Jöjjenek tehát Csilla sorai a kórházi létről:

Arról a napról sajnos nem sok emlékem van mikor megszületett a kislányom. Mikor magamnál voltam a férjem volt ott a sógornőmmel.Szegénykém nem tudott vezetni annyira izgatott volt, így a nővére hozta. Mondta, hogy minden rendben ne aggódjak. Másik kép: hogy odatoltak az inkubátorhoz és ennyi. 

Másnap reggel felébredtem egy kis időre, de semmi erőm nem volt. Fájt minden. Nővérek nagyon kedvesek voltak és segítőkészek, aztán újra visszaaludtam. Délután keltem fel, akkor lettem teljesen a tudatomnál. Jött a férjem újra és megmutatta a képet Liliről. Olyan kis törékeny és icipici volt. De a miénk. Mondta hogy mikor megszületett láthatta egy kicsit, 1360 gramm. Ki voltam készülve ettől.Hogy lehetett ez? Életben fog maradni egyáltalán? Mi lesz, ha valami károsodása van? Annyi kérdés volt a fejemben és kétségbe estem. Aznap láthattam először.
Az osztályra csak csengetés és név bemondása után lehetett bemenni. Mindjárt ott volt egy kézmosó és fertőtlenítő. Végig mentünk egy folyosón és a második szobában volt, ott is újra fertőtlenítés. 4x kellett már a fertőtlenítőből nyomni. Ez megmaradt. Végül megláthattam és csak sírni tudtam. Tele volt csővel, a bőre átlátszó és láttam minden szervét. Egy kis fészekbe volt belefektetve. Mondták hogy ezzel imitálják a méhemet. Neki olyan mintha még bent lenne. Jaj, olyan pici volt. A szobában még 3 inkubátor volt. Nagy tágas tér, mindenhol monitorok. Itt minden nap más nővér volt érte felelős. Mikor reggelente mentem le hozzá(én a harmadik emeleten, ő az elsőn volt a PIC-en) mindig odajött az aktuális nővérke és elmondta, hogy éppen hogy van, mennyit evett éjszaka. Orvossal csak akkor tudtam beszélni ha időpontot kértem. Tájékoztatással meg voltam teljesen elégedve. 
Az inkubátorra ki volt ragasztva róla egy kép és rajta a születési adatai. Ott 980 gramm állt és kiderült, hogy a férjemnek egy nővér rosszul adta meg ugyan is összekeverték egy másik babájéval. Már a 1360 grammnàl is kibuktam, itt ennél azt éreztem: "Hogy te jó ég! El fogom veszíteni a gyermekem." Nagyon nem bíztam a dolgokban, mindenhol a rosszat láttam. De aztán megértettem, hogy a gyerekemnek én kellek, az erőm, a pozitivitásom. Nem sírhatok mindig ha itt vagyok, nem érezheti ezt. Aztán összeszedtem magam. Szerdáig a katétert bent hagyták nálam, mert addig a vérnyomásom 150 és 170 között mozgott. Felkelni se tudtam, persze amúgy se ugráltam volna a császár után. Így ha menni szerettem volna a kislányomhoz csöngetnem kellett és feltoltak.

Hétfőn vérrögöt találtak az agyában. Ott végem volt. Arra gondoltam hogy valami maradandó károsodása lesz stb.... Istennek hála felszívódott később. A pelenkája felért majdnem a hóna aljáig. Az első kis kakinak úgy örültem mert azt jelentette működnek a belei. Vihettem be neki 2 db plüss állatot, amit ki kellett mosnom 90 fokon és fertőtleníteni pluszban, azok már mellette lehettek. Pluszban egy pelenkát is betettek hozzá, amit egy napig magamon kellett tartanom. Így érezte az illatom.
Koraszülött babáknak fontos az anyatej,hangoztatták. Már vasárnap el kezdtem a fejést. Nagyon ügyeltek rá, mindig kérdezték, hogy fejtem-e. 3 óránként kellett. Egy kis lezárt pohárba került egy hűtőbe,amire rá kellett írni az én nevem, a lányom nevét a fejés idejét, az aznapi dátumot és a lefejt mennyiséget. Sajnos mivel én még gyógyszert kaptam a vérnyomásomra, ezért a tejem önthettem ki. Először az 5. napon kaphatott a tejemből,addig tápszert kapott. 

Engem szombaton hazaengedtek. 75 km-re laktunk a kórháztól én mindennap megtettem ezt a távot kocsival, melynek a benzinköltség 3/4-ét kèsőbb anyatejszállítás címén a biztosító visszafizette.
Minden nap meg volt, hogy melyik részét lehet megérinteni a babámnak. Rá volt ragasztva az inkubátorra, hogy ma a pl. láb akkor ha aznap benyúltam hozzá ,amihez engedély kellett az őt ellátó aznapi nővérkétől csak a lábát érinthettem meg.




Ha megszeretnéd osztani a saját Hellp-es sztorid vagy koraszülött babád van, nyugodtan keress meg! E-mail: szilviaraska@gmail.com

2017. március 28., kedd

Csilla kalandos szülése Ausztriában I.

Egy szuper kalandos szüléstörténetet ismerhettek meg Csilla tolmácsolásában: 

Lili baba is koraszülöttként érkezett a világra a 29. hétre mindössze 980 grammal
Édesanyja így láthatta először Lilit

2015 februárban tudtam meg hogy babát várok. Nagyon boldog voltam habár konkrétan nem volt tervezett baba. Elején volt egy pici hányingerem, ezt leszámítva teljesen normális terhességnek indult. Mikor kiderült, hogy kislányt hordok a szívem alatt, madarat lehetett volna velem fogatni. Mindig is kislányt szerettem volna. Már akkor tudtam hogy Lili lesz a neve. Ekkor már Ausztriában éltem. Nyáron megtartottuk a polgári esküvőt majd hazamentünk Magyarországra a szüleimhez nyaralni. Ez július vége volt. Ekkor vettem észre hogy a lábam nagyon dagad. Ugye a család,ismerősök és a Google jó barátunk, megmondták hogy ez normális terhesség alatt. Nem is tulajdonítottam neki nagy jelentőséget hiszen semmi más panaszom nem volt meg meleg nyár is volt. 
Két hetet voltunk távol majd mikor visszamentünk Ausztriába másnap bementünk az ügyeletre. Ez volt Augusztus  9.-e, vasárnap. Már nem is engedtek haza. Néztek babaszívhangot és ultrahang vizsgálat volt, vérnyomásom 170 volt. Én úgy voltam vele egy-két napot bent tartanak pihenni és mehetünk is haza. Abszolút nem aggódtam. Még otthon okos fejemmel ettem egy tál bablevest.
Hétfőn reggel görcsökkel ébredtem és mondtam is nah kellet neked a leves. Majd rákötöttek CTG-re és kiderült hogy ez nem görcs, hanem már szülési fájásaim vannak. Nah innentől ijedtem meg. Vérnyomáson 200 volt és már lüktetett a fejem,ezek után nem is csoda. A 29 hétben???Mi van??? Vizeletembe fehérjét találtak. Egyik viziten mondta a főorvos hogy én innen már csak babával fogok kimenni. Nah mondom ez jó lesz még 2 és fél hónapot itt feküdni....Eszembe se volt a koraszülöttség. Mondjuk ezelőtt nem is tudtam sokat róla. Vérnyomásom beállt 170 és 190 közé. Kaptam infúzióba görcsoldót, illetve vérnyomáscsökkentőt. Ezekkel éltem ott bent. Csak mosdóba és a vizsgálatokra kelhettem fel. Szerdán ès csütörtökön már kaptam tüdőérlelőt. Főorvos itt már említette hogy ők 32 hét előtt nem tudnak babát fogadni így gondolkozzam el, hogy melyik kórházba szeretnék szülni. És még valahogy ekkor sem esett le hogy mekkora a baj vagy csak az agyam védekezett?! Nem tudom. Majd péntek este rosszul lettem. Fájt gyomorszáj-tájékon. Egyre rosszabb lett. Mondta a nővér várjunk a gyógyszerrel hátha jobb lesz. Nem lett. Kaptam. Attól sem lett jobb majd szombat hajnalba felkeltem és már a folyosón járkáltam fájdalmamban. A levegővétel is nehezemre esett már. Hívták az ügyeletes orvost. Azt hitték először hogy csak gyomorsavam van és kaptam rá gyógyszert. Ekkor elkezdtem hányni. Rosszabbul lettem. Már infúzióba kaptam a fájdalomcsillapítót. Az olyan jó volt elmúlt minden fájdalmam. 
Inkubátorban


Pici,de erős 
Megvizsgáltak. A baba sincs olyan jól. Nah ott tört meg bennem valami. Mi lesz itt? Hogy történhetett ez? Ugye minden rendben lesz a babával? Magam miatt nem is aggódtam. A lényeg csak ő volt. Felhívták a főorvost és elmondták neki hogy mi történt. Egyből rendelt egy helikoptert és azzal repültünk át egy másik kórházba, Linzbe ami onnan kb. 80 km-re volt. Félő volt hogy mentővel nem érnénk időben oda. Mindketten életveszélyben. Májértékeim ekkor már az egekben. Életem első ,vagyis életünk első repülése volt. Nem sokra emlékszem. Csak már arra, hogy készítenek fel a műtétre. Mondtam az ottani dokinak, ha választani kell őt mentsék ne engem. Erre ő: Ne butáskodjon a kislánynak kell az anyukája is, minden rendben lesz. Majd sürgősségi császárral 2015. Augusztus 15-èn 12:38-kor 980 gr-al ès 38 cm-el megszületett a kislányunk Lili. 4es APGAR-al. Nem sírt fel és nem is lélegzett. Engem altattak a vérnyomásom miatt. Ezeket a zárójelentésből tudom.


Ha megszeretnéd osztani a saját Hellp-es sztorid vagy koraszülött babád van, nyugodtan keress meg! E-mail: szilviaraska@gmail.com

Anya lettem - Koraszülésem története

Izgalmas várandóságból hamar édes teher lett,majd borzasztó félelem lett úrrá rajtam. 3 napja vártam a szülőszobán 2 óránként,hogy közöljék...